maanantai 20. kesäkuuta 2011

PLS kesäleiri 17-19.6.2012 - Niehku jäjellä ja lammaspaimennuksessa


PLS kesäleiri 17-19.6.2011 RymättylässäNiehku valmiina lähtöön, edessä mukava harrastuspainotteinen kesäleiri.
Leiriläiset kokoontuivat Rymättylään Lomahyppäyksen lomakeskukseen. Leirille oli tänä vuonna ilmottautunut huikeat 44 kaksijalkaista ja 38 paimensukuista tassuttelijaa. Osa vietti koko viikonlopun leirin merkeissä, osa käväisi päiväseltään. Leirin ohjelma oli koottu harrastuspainotteiseksi ja saimmekin kokeilla muutakin kuin jokapäiväistä tottista ja agilityä - vaihtelu virkistää!


Kimppalenkin merkeissä tassuttelijat tutustuivat toisiinsa - urokset pöhistelivät toisilleen eikä narttujenkaan yhteiselo hiljaisesti sujunut.


Laitumella olleet hevoset eivät koiria kavahtaneet, vaan tulivat juoksujalkaa aidalle tervehtimään.


Lauantaina päiväseltään käväisi Tuiskuturkin Erikoinen eli Poju, hän on Nalleni 1v3kk ikäinen poika- komeaksi kasvanut!

Lauantaina kuuntelimme esityksen verijäljen teosta ja teoria osuuden jälkeen teimme jäljen metsään, joka siellä sitten sai muhia muutaman tunnin ennenkuin lähdimme etsimään jälkeä. Niehkuhan ei moista ole ennen kokeillut, joten uusia kokemuksia oli luvassa :)

Niehku tutki ja haisteli lähtökohdan hyvin tarkkaan ja keskittyneesti lähti sitten ihan oikein jälkeä seuraamaan. Välillä poikkesi hiukan sivuun, mutta palasi aina uudelleen oikeaan kohtaan. Makauksella jälleen keskittyneesti selviteltiin tilanne ja sitten lähdettiin kulmasta jälleen oikeaan suuntaan kohti loppupistettä.

Jälki kulki osin mustikanvarpujen peittämässä maastossa, olin kyllä hyvin iloisesti yllättynyt, kun Niehku sen jäljen sieltä löysi ja matka jatkui....

... Ja edelleen hienosti mennään....


... ja sitten löytyi saalis: sammaleen joukossa purkissa nakkeja ja kaninnahka - joista ensinmainitut kiinnosti superisti ja nahka vain nuuhkaistiin.

Jäljestyskuvat: Tytti Salonen


Jäljen jälkeen mökissä makoili väsynyt koira - lupailivat, että jäljestys uuvuttaa koiran kuin koiran ja unta riittäisi viikoksi ;)
Toki vielä ehdimme kuunnella cityjäljen saloja ja kokeilla naksutin - koulutusta. Niehkun mielenkiinto oli kyllä ihan muualla, kun piti naksutella, joten jatkamme naksuttelua kotona ihan rauhaisasti ensin.

Sunnuntaina osa leiriläisistä siirtyi Päivästöön Kaisa Hilskan lammaspaimennusoppeja kuulemaan ja ihan käytännössäkin paimennusta kokeilemaan.  Niehkuhan ei ole ennen lampaita tavannut eikä poropaimennustestissäkään ole ehditty käydä. Paimennustaustaa kuitenkin Niehkulta löytyy: molemmat vanhemmat on testatty hyväksytysti ja isovanhemmistakin osa. Isoisoisä on käynyt pokkaamassa kilpailussakin kolmannen sijan. Myös Niehkun muita sukulaisia on testattu kuten Nere ( isotäti).
Mielenkiinnolla siis odotin Niehkun tapaamista lampaiden kanssa.

Kaisa Hilskan opastuksella lähdettiin liikkeelle ja Niehku sai lampaat hienosti liikkeelle kohti aitauksen päätyä...

... päädyssä kaarrettiin lampaiden taakse ja noin 45 asteen kulmasta lähdettiin ajamaan lampaita takaisin päin..

.. yksi pässi päätti tuijottaa Niehkun kanssa kilpaa ja koko lauma pyshtyi, mutta Niehku sai pässin liikkeelle, jolloin lauma lähti jälleen myös liikkeelle...


.. liikuttaminen sujui hyvin. Sitten olisi pitänyt pitää okouluttajan kelpien kanssa lauma paikallaan - mutta lampaiden sijasta Niehku päätti uteliaana tuijottaa kouluttajan kelpie-narttua..

Ja homma jatkui toisessa aitauksessa ja sinne sitten menimmekin jo kaatosateen siivittämänä. Niehku ajoi hienosti, haukkuen ja välillä vähän kiivaastikin. Kehuessani ohjeen mukaan, Niehku haki kontaktia minuun ja kehuessa pitikin sitten ääni nostaa korkeaksi kimitykseksi, silloin se toimi. Muuten Niehku ilmeisesti tulkitsi homman tokoiluksi- kuten kouluttaja totesi: Niehkusta näkee, että se on toko-koira, se lukee ohjaajan liikkeitä valtavasti.

.. vauhdilla..


Lammaspaimennuskuvat Sanna Rasinen

Arvio lammaspaimennuksesta Kaisa Hilska ja Jenni Uotila:
Kiinnostus lampaisiin: kiinnostuu voimakkaasti
Ajaminen poispäin: ajaa halukkaasti, käyttää haukkua
Tasapaino, peruskuljetus: ei tunne tasapainopistettä
Etäisyys, paineen käyttäminen: painostaa liian voimakkaasti, ei tunne lampaiden pakoetäisyyttä
Hieno haukku, ajoi tosi hyvin. Reagoi voimakkaasti ohjaajan eleisiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti