torstai 2. toukokuuta 2013

PLS Katselmuksessa 27-28.4.2013 - nähtyä, kuultua, koettua, haisteltua...
Paimensukuisen Lapinkoira seuran Katselmus 27-28.4.2013
Helsinki, Tuomarinkartanon VinttikoirakeskusVihdoinkin koitti jälleen koko vuoden odotettu paimensukuisten oma tapahtuma - Katselmus!
Tapahtumaa myöhennettiin aiemmasta noin kuukaudella. Aiemminhan Katselmus pidettiin Helsingissä maaliskuun lopulla. Nyt kokoonnuimme vasta huhtikuun viimeistä viikonloppua viettämään epävirallisen näyttelytapahtuman merkeissä. Launatain -sunnuntain aikana Tuomarinkartanon kentillä nähtiin n. 350 paimensukuista tassuttelijaa omine ihmisineen. Oli värikirjoa laidasta laitaan, oli pientä, isoa, jättikokoista, siroa, vankkaa, taittokorvaa, pystykorvaa, isokorvaisia, karvakorvaisia, avoimia, ystävällisiä, vähän ujojakin - jokainen omanlaisensa. 

HUOM! Pikkukuvia klikkaamalla saat niistä suurempia!


Launataina aamupäivästä esiintymään pääsi urokset: pennut, juniorit ja nuoret. Nereaneitolaisista nuorten urosten kehässä esiintyivät Haaveen pennut Barfi, Naava ja Vili. Nuoria uroksia oli Kirsti Hassisen kehässä arvioitavana kaikkiaan 18. Naava ja Vili juoksivat kehässä omien ihmistensä kanssa. Minä yritin juoksuttaa ja esittää Barfin omistajansa kipeytyneen selän estäessä moisen toiminna. Hieman kyllä Barfin kanssa keskustelin, että kumpiko esittää kumpaa ;)


Loppukehään menijöitä pohditaan. Vasemmalla Nereaneidon Haaveen Aatos, Onni ja Voitto. Oikealla vielä Kirsti Hassinen miettii kumpiko - Vili vai Naava?


Barfi ja Vili ehtivät viettää leikkihetkenkin kehäesiintymisten lomassa.

Nereaneidon Haaveen Voitto, Naava"Pitkärunkoinen, paimenkoiratyyppinen. Erittäin hyvät kulmaukset sekä edessä että takana. Hyvä alusvilla. Erittäin kaunisilmeinen. Järeät jalat. Mukava luonne. Valjaista ja vetämisestä johtuen liikkeitä ei nähty." NUO, Kirsti HassinenNereaneidon Haaveen Onni, ViliVili lunasti itselleen paikan loppukehään, ollen sijoitukseltaan viiden parhaan joukossa.


"Hyvä karkea karva ja pohjavilla. Järeät jalat. Hieman lyhytrunkoinen. Kaunisilmeinen. Hieman ahtaat takaliikkeet, lyhyt ravi." NUO PUN, Kirsti Hassinen

kuva Maria Nisu


Nereaneidon Haaveen Aatos, Barfi"Hyvän tyyppinen karva ja alusvilla. Erittäin kaunis lapinkoiran pää. Kaunis ilme. Järeät jalat. Aavistuksen pyöreä. Mukava, reipas luonne. Liikkeitä ei saatu esille." NUO Kirsti Hassinen.


No meikäläisen piikkiin meni tuo, ettei liikkeitä saatu esiin. Kävimme ekan kehäesiintymisen ajan keskustelua miten liikutaan, pomppien vai kauniisti ravaten. Toisella kehäesiintymiskerralla Barfi sitten liikkuikin jo kauniisti, mutta eihän sitä paperille enää saanut kirjattua. Kirsti H totesi, että Barfi on ihan hieman pyöreä, muuten olisi loppukehä paikka irronnut. Yleinen teema viikonlopun ajan oli painoasiat ja Barfilla oli varmasti kaikkein niukimmasta päästä pyöreyttä....

Samaan aikaan nuorten urosten kehien kanssa toisaalla esiintyivä  urospennut Tarja Lackmanin kehässä. Pentu-uroksia oli paikalle saapunut 12. Nereaneitolaisista paikalla oli Aslak Onnen Uni -pennuista.

Nereaneidon Onnen Unihiekka, Aslak


Aslak lunasti itselleen paikan loppukehään ja sijoittui näin viiden parhaimmistoon. 


"Keskikokoinen, mittasuhteiltaan hyväntyyppinen. Hyvät kulmaukset, kevyehkö raaja luusto. Hyvä pää, hyvä purenta, kivekset ok. Erinomainen turkki ja häntä. Liikuntaa kannattaa harjoitella. Avoin kiva luonne." PEN PUN, Tarja Lackman
kuva Minna Rinne

Minnalle kiitos myös Aslakin juoksukuvasta, kuvatekstiä ei saanut lisättyä kuvan alle.

Aamupäivä sujui siis nuorimpien urosten arvioinneissa. Kuvailla olisi voinut enemmänkin, mutta on hieman hankala olla useassa paikassa samanaikaisesti. Onneksi Nereaneitolaisia pääsi linssiluteeksi muidenkin kuvauksiin. Kiitokset tosiaan Minna Rinne ja Anna Virkama kuvista.


Lauantaina iltapäivällä kehään juoksentelivat sitten narttu pennut, juniorit ja nuoret. Jälleen kehät olivat samanaikaisesti, joten yritin ehtiä nähdä kuitenkin omien kasvattieni esiintymiset Nukan kehän ohessa.
Kaikki Nereaneidon tytöt esiintyivät kehässä todella mallikkaan kauniisti!

Narttupentujen kehässä arvioinnit suoritti Kirsti Hassinen, narttupentuja paikalla oli 19. Nereaneidon Onnen Uni -tyttöjä oli Katselmukseen saapunut kolme; Lyyli, Neve ja Siru


Nereaneidon Onnen Unikuva, Lyyli


"8 kk, hieman lyhytrunkoinen, vähän niukat kulmaukset, hieman luisu takaosa. Esitetään hyvin, mukava luonne. Takaa ahtaat liikkeet, sivusta ravaa kohtuullisen hyvin." PEN , Kirsti Hassinen


Lyylin ylläolevat kuvat Anna Virkama, kiitos.Nereaneidon Onnen Unisatu, Siru


kuva Susanna Kangasvuo


"8kk. Hieman lyhyt runko. Iloinen narttupentu. Kaunis ilme, kaunismutoinen pää. Liikkeet kohtalaisen hyvät, ehkä aavistuksen ahtaat takaa." PEN, Kirsti Hassinen


Ylläolevat kuvat jälleen Anna Virkama.


Nereaneidon Onnen Uni, Neve

kuva Minna Rinne


"7kk, hieman lyhytrunkoinen narttu. Persoonallinen, iloinen ilme. Kevyehkö raajaluusto, kohtuulliset kulmaukset takajaloissa. Takaliikkeet ahtaat. Luonne iloinen, miellyttävä." PEN, Kirsti Hassinen


Neven kuvat Anna Virkama ja seisomakuva Minna Rinne, kiitos!

Kukaan Onnen Uni-pentueen tytöistä ei edennyt loppukehään. Yhtä kaikki, arviot ovat hyvät ja erityisesti iloitsimme heidän upeasta kehäesiintymisestään.Itse liikuttelin Janika Wikstenin kehässä Nukkaa. Juniori narttuja oli kaikkiaan 31, joten arvioitavia riitti.


Seitavuoren Hopeatee, Nukka"Isohko, korkearaajaisen vaikutelman antava narttu. Pään muoto hyvä, kuono pitkähkö. Kovin kapea edestä. Etukulmauksia saisi olla enemmän. Luisu lantio, josta johtuen takaraajojen ulkokierteisyys. Hyvät sivuliikkeet. Turkki lähdössä. Hyvä luonne." JUN, Janika WikstenNukan kuvat Anna Virkama

Lauantaipäivä saatiin päätökseen. Vettä pisaroi vain parin pisaran verran. Yleensähän aiempina vuosina Katselmuksessa on perinteisesti satanut räntää ja lunta vaakasuoraan. Nyt vain tuuli ja ilma oli kolea. Päivä sujui oikein mukavasti. Kotimatkallakin riitti vielä pohdiskeltavaa Barfin emännän Helena kanssa. Helenalle ja Barfille kiitos mukavasta matkaseurasta ja valtavan herkullisista eväistä! Helena myöskin hoiti aamupäivän ja vielä iltapäivänkin aikana kuvauspuuhia kameran kanssa, kun meikä esitti kehässä koiria. Kiitos!


Katselmuksen sunnuntaipäivää kruunasi auringon paisten sinisen kirkkaalta taivaalta. Tuuli kyllä piti ilman edelleen raikkaana. Sunnuntaina Katselmukseen osallistuivat sitten kaikki yli 2- vuotiaat, niin urokset kuin nartutkin.
Aamupäivällä saimme jälleen ihastella uroskehien tassuttelijoita. Narttukehät pyörähtivät käyntiin iltapäivän alkaessa.

Neren pennuista paikalle saapuivat Jussi ja puoliveljensä Aslan sekä tytöistä Nekku ja Adja. Adjan vanhemmista pennuista paikalle olivat saapuneet Tiida ja Varma sekä Rölli.

Jussi ja Aslan esittäytyivät eri kehissä. Jussi vanhempana AVO3 kehässä ja Aslan AVO2 kehässä.


Eidalun Jussi, Jussi


kuva Minna Rinne
kuva Minna Rinne

Eidalun Toivon Kipinä, Aslan

kuva Minna Rinne


Aamupäivällä tapasivat toisensa myös sisarukset Rölli ja Varma Adjan ensimmäisestä pentueesta. Muutama leikkipyörähdyskin onnistui arvosteluiden lomassa. Röllistä on kasvanut komea poika, on hyvin Omppu-isänsä näköinen. Rölli arvosteltiin AVO1 kehässä Janika Wikstenin toimesta. Rölli suhtautuu aluksi hieman varautuneesti vieraisiin ihmisiin, mutta hetken tutustuttuaan on sitten oikein kiva kaveri. Selvästi Katselmuksen runsaslukuinen koiramäärä ja hulina stressasi poikaa.
Nereaneidon Taikalunta, Rölli


"Tyypillinen kolmivuotias uros. Valitettavasti luonne pettää noissa olosuhteissa. Ei anna tutkia hampaita eikä muuten ihoa? Hyvä uroksen pää. Hyvä ylälinja. Liikkuu halutessaan hyvin. Ahtaat takaliikkeet. Koira tarvitsee paljon tollaisten tilaisuuksien harjoitusta." AVO1, Janika Wiksten


Ja Varmaa jopa ihan hymyilytti, kun sai tavata Rölli-veljensä. Varma ehti tavata myös muita sukulaisia ennenkuin iltapäivän oma arvostelukehä alkoi. Ehdittiin kuvailla sukupotrettejakin. Aslan- eno kertoili Varmalle omat mielipiteensä ja osa kertomuksista oli hiukan tiukkasävyisiä. Pitihän sitä nyt sitten Jussi-isoveljelle näyttää, että kyllä nuorempikin osaa....Sukupotretissa: Eidalun Helpotus (Nekku), Eidalun Jussi (Jussi), Eidalun Toivon Kipinä (Aslan), Nereaneidon Taikausva (Varma) - elikäs Neren tytär, Neren pojat ja Neren tyttärentytär - Nereaneitolassa kasvaneet komistukset!


Ja, koska Aslan-eno päätti kiukutella Varmalle, muutettiin vähän istumajärjestystä kesken kuvausten...


Varma ja Aslan-eno - vähän tuo eno epäilyttää...
kuva Minna Rinne
kuva Minna Rinne
Sitten Varma sai moikata Nekku-tätiään, Adjan siskoa.Sukupotretit kuvattu, kuulumiset vaihdettu. Päivä kääntyi iltapäivän puolelle ja oli aika marssittaa nartut kehiin. Neren pennut, sisarukset Nekku ja Adja esittäytyivät samassa kehässä Niehkun kanssa. Kyseessä AVO2 kehä ja tuomarina Janika Wiksten.

Eidalun Helpotus, Nekku


kuva Minna Rinne
Eidalun Onnenkantama, Adja

kuva Tommi Tuominen
Adja on kaunis, viehättävä, upeakäytöksinen.... Sen totesi myös Janika W ja arvosteli Adjan loppukehään 5. parhaan joukkoon.  Hän näki Adjassa "vanhantyyppistä" oman kasvatuslinjansa tyyppistä paimensukuista ulkonäköä. Kaikkiaan narttuja kehässä oli 26.


"Hyväntyyppinen narttu. Rakenne ja runko ok. Hyvä nartun pää. Hieman luisu lantio, josta johtuu hieman ahtaat takaliikkeet. Hyvä ja kattava turkki. Tyypikäs luonne." AVO2 PUN, Janika Wiksten

kuva Tommi Tuominen
Sisarukset, Adjantyttäret Tiida ja Varma

kuva Minna Rinne
kuva Minna Rinne

Nereaneidon Taikatalvi, Tiida

kuva Tommi Tuominen
kuva Tommi Tuominen
"Keskikokoinen. Kaunis ilmeinen narttu. Riittävän järeä raajaluusto, Kulmaukset ok. Liikkuu takaa hieman ahtaasti, sivulta kaunis ravi. Esiintyy tänään hieman ujosti." AVO1, Kirsti Hassinen


kuva Minna Rinne


Nereaneidon Taikausva, Varma

kuva Tommi Tuominen
kuva Tommi Tuominen
"Kaunis paimenkoiran rakenne. Rintakehä riittävän leveä. Kaunis ravi. Mukava luonne". AVO1, Kirsti Hassinen

Kuva Tia LummiPiiparipojan Aurelia, Niehku
kuva Tommi Tuominen
Isohko, nätisti rakentunut narttu. Aavistuksen kapea pää.Suurehkot korvat. Hyvä ylälinja. Saisi kulmautua paremmin edestä. Takaa hyvin kulmautunut. Kattava, hyvä turkki. Tyypikäs luonne." AVO2, Janika Wiksten

kuva Tommi Tuominen

Ja laitetaampa sitten vielä muutama sukulaiskuva vielä Katselmuksesta näytille.

AVO3 narttujen kehässä arvosteltiin Kirsti Hassisen toimesta Nallemme ( Eidalun Oskari) jälkeläisistä
Tuiskuturkin Etiäinen, Erilainen ja Erityinen. Yhteistä arvosteluissa on, että tytöillä on hieman lyhyt runko.

kuva Tiina Ahonen
Yllä kuvassa Piela, T. Etiäinen. Piela muuten paimensi porot kertakaikkisen mallikkaasti tämän talven Poropaimennuskilpailuissa Savukosken Tanhuassa, sijoittuen sijalle 4.


Vasemmalla Saana, eli Tuiskuturkin Erityinen. Oikealla Taiga, Tuiskuturkin Erilainen.
Kuvat Minna Rinne

Sitten alla vielä Nallen tyttärentytär Kaipolan Viola. Emänä Nallen tytär Maisa, Tuiskuturkin Eläväinen. 
Kuvat Minna Rinne


Ja tässä poseeraa Neren tyttären Venlan (Eidalun Venla) tytär Okta (Eidalun Lumous)


Vielä kaksi kaunista, niin toistensa näköiset, ei epäilystäkään etteivätkö he ole sukua toisilleen.
Tiida (Nereaneidon Taikatalvi) ja isoäitinsä Neppi (Sydäntalven Jubilee)

kuva Tommi Tuominen


Tiidan päivään mahtui toinenkin kohokohta. Kuka onkaan tuo komea poika tuolla? Minuako odottaa?Me tapaamme vielä, kunhan syksy koittaa - Tiida & Halti tuumivat

Lisätietoja luettavissa pikapuoliin Tiidan ja Haltin kohtaamisesta ja suunnitelmista pentuja suunnitteilla sivulla.

Kiitos teille kaikille. Oli ihana nähdä teitä sekä rakkaita upeiksi kasvaneita Nereaneitolan kasvatteja - niin Neren Eidalun pentusia kuin Nereaneidon nimeä kantavia huiskuhäntiä.

Kiitos kuvaajille Helena, Minna ja Anna & Tommi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti