perjantai 16. tammikuuta 2015

TK1 Puurattaren Elotuuli, "Minja" x Eidalun Oskari, "Nalle" - tulossa Helmipentuja Nereaneitolaan

Päivitetty 16.1.2015

Minja & Nalle

Minja kävi tänään tapaamassa eläinlääkäriä. Yhdessä he siellä ihailivat kuvaruudussa näkyviä pentusia - Minja on tiinenä, Nallesta tulee isukkikoira ja Nereaneitolaan on siis luvassa viikolla 8 Helmi-pentuja.


Ohessa Minjasta ja Nallesta tiedot. Yhdistelmä on lappalaiskoirat ry jalostustoimikunnan hyväksymä. Odotamme yhdistelmästä pentuja, joiden kanssa voisi harrastaa tokoa, rally-tokoa, agilitya ym. mukavaa puuhastelua.

Minjan kuva Minttu Ruohomäki


Joulukuulla treffaili sijoitustyttöni Minja, TK1 Puurattaren Elotuuli. Minjan isä on suuresti ihailemani, upeasti menestynyt poropaimentaja Kurkipirtin Tanka ja emä on Puurattaren Hera.


Kuva Minna Rinne

Minja asuu Porissa kolmen somalikissan kaverina. Minjan kanssa harrastetaan tavoitteellisesti tokoa. Ensimmäiset viralliset kisat oli toukokuussa, joista heti I-tulos. Minja osallistui emäntänsä kanssa Tokon SM- kisoihin lappalaiskoirien joukkueessa: Toko SM-kisoista myös I-tulos ALO-luokassa. Ja lokakuulla Minja saavutti kolmannen ALO-1 tuloksen saaden koulutustunnuksen TK1.

Minja on siro, pienehkö narttu. Aivan äärettömän kuuliainen, nöyrä ja miellytämishaluinen. Minjalla löytyy loistava tekemisen halu ja motivaatio. Minja kuuntelee ja pitää kontaktia upeasti. Minja on, kuten toivoinkin, mahtava harrastuskoira.


kuva Minttu Ruohomäki

Virallisessa näyttelyssä Minja ei ole käynyt, mutta huhtikuulla hän kävi Katselmuksessa.


26.4.2014 PLS Katselmus:
 "Isohko, nuori narttu. Vähän suurehkot korvat hyvässä päässä. Hyvä runko ja ylälinja. Tasapainoisesti kulmautunut.Hyvät liikkeet. Miellyttävä luonne. Esitetään hyvin." / NUO nartut + loppukehäpaikka. Tuomarina Janika Wiksten.

Minja on terveystarkastettu: Lonkat B/B (indeksi 107), polvet 0-0, kyynärät 0-0, silmät terveet. Pompe terve vanhempiensa tulosten perusteella. PRA terveeksi on testattu Tanka-isä.

Minjalla on hammaspuutoksia, purenta kuitenkin normaali

Minjan oman emännän kirjoittama esittely Minjasta tuonnenpana!


Minjan sulhasesta....

Minja tapasi hänet täällä Nereaneitolassa. Sulhanen on oma kotoinen Nalle, Eidalun Oskari. Nallen emä on oma harrastuskaverini ja elämäni koira Nere, Piiparipojan Nerea ja isä on Tiitiäisen Muohta Tupsu. Nalle on nyt 7v11kk ikäinen keskikokoinen uros, parkki vaalein merkein. Nalle on ollut hyvin terve koko ikänsä, kuten vanhempansa ja sisaruksensakin. Kahdesti Nallella on ollut anaalirauhastulehdus, muuten ei eläinlääkärikäyntejä ole rokotuksia lukuunottamatta tarvittu.

Nalle on terveystarkistettu: lonkat A/A (indeksi 118%), kyynärät 0-0, polvet 0-0 ja silmät x4 terveet, nyt viimeksi 25.11.14. Nalle on testattu Pompe terveeksi ja PRA- A eli terveeksi. Aikanaan Nalle osallistui Viikissä tutkimukseen, jolloin katsottiin laajalti verikokeita ja sydämen ultraääni, jotka olivat kaikki normaaleita. Ei hammaspuutoksia.

Nalle on käynyt virallisessa näyttelyssä saaden AVO- H, myös PLS Katselmuksessa on käväisty pariin kertaan.
Nalle on luonnetestattu pistein 69p, laukaisukokematon.

Nalle on luonteeltaan hyvin rauhallinen, tottelevainen uros. Nalle on kasvanut narttulaumassa, oman emänsä tassun alla sekä toisen hyvin täpäkän nartun ohjauksessa. Nalle ei rähjää muille uroksille lenkillä, mutta sananen olisi varmasti sanottavana, jos vieras uros omaan pihaan tassuttelisi. Nallen kanssa alkuvaiheessa harrastin tokoa, mutta virallisisssa kisoissa emme kisanneet. Mölli- tokosta on ALO 1-tulos olemassa. Lampailla olemme käväisseet. Nallen Nere-emä on poropaimennustestattu hyväksytysti. Yksi Nallen tyttäristä on hienosti menestynyt poropaimennuskisoissa ja on suorittanut ensimmäisenä lapinkoirana FCI:n virallisen perinteisen lammaspaimennuksen esikokeen, joka oikeuttaa osallistumaan kilpailuluokkiin. 
Nalle rakastaa rapsutuksia ja onkin välillä oikea kainaloinen hakeutuen makoilemaan kylki kylkeä vasten - vieraiden jalkojen juureen Nalle parkkeerautuu ja odottelee rapsutuksia runsain mitoin.

Nallella on ennestään 3 pentuetta, joista 13 pentua. Pennuista 3 tyttöä on saanut jälkeläisiä. Tämä pentue tulee olemaan Nallen viimeinen.

Yhdistelmällä on lappalaiskoirat ry jalostustoimikunnan hyväksyntä.

Tulevan pentueen sukutaulu
Sukusiitosprosentti 8- sukupolven mukaan laskettuna on 3.41% ja sukukatokerroin 0.49.


Tiedustelut pentueesta:
arja.tomminen@pp.inet.fi , puhelimitse iltaisin ja viikonloppuisin 050 5728948


Kuvat yllä: Minja, Minttu Ruohomäki ja Nalle, Minna Rinne

Tässä Minjan oman emännän kertoma Minja:


"Minja on ensimmäinen koirani ja monella tapaa enemmän kuin olisin ikinä voinut toivoa. Minja on iloinen, ystävällinen, sosiaalinen ja avoin koira jolla riittää tekemisen halua. Minja on helppo koira arjessa, sen kanssa on helppo matkustaa ja Minja on aina avoimin mielin tutustumassa uusiin ihmisiin ja paikkoihin. Minja tulee hyvin toimeen niin narttujen kuin urostenkin kanssa, mutta sanoo toki sanasen takaisin jos joku sille ärhentelee – mikään lapanen se ei ole, vaan sillä on juuri sopivasti luonnetta. Kotona se on aika huomaamaton ja makoilee lähinnä jossain lähellä. Se on kuitenkin aina valmiina ja innokkaana lähtemään mukaan minne ikinä menemmekin; lenkille, treeneihin, kyläilemään, ja osallistuu toki arjen askareisiin. Ääntään se käyttää sopivasta – silloin kun sille on tarvetta, ei siis ole herkkähaukkuinen eikä hauku turhaan. Minja on hyvähermoinen ja rohkea, eikä ole paukkuarka.
Minja on mitä mainioin harrastuskaveri ja sen kanssa onkin kokeiltu lajeja laidasta laitaan: tokoa, agilitya, jäljestystä, lammaspaimennusta, rally-tokoa ja hakua. Päälajimme on toko, jota treenaamme tavoitteellisesti. Minjalla on TK1-koulutustunnus alokasluokasta ja seuraavaksi korkkaamme avoimen luokan. Minja on kisannut myös tokon SM-kisoissa Lappalaiskoirayhdistyksen joukkueessa, tehden hienon 1-tuloksen. Jälkeä teemme myös paljon, mutta siinä meillä ei ole sen kummempia tavoitteita. Se on Minjan mielestä mukavaa puuhaa kun saa käyttää nenäänsä ja intoa siinäkin riittää enemmän kuin olisi tarpeen.
Minja kestää treenatessa hyvin toistoja, mutta saattaa turhautua jos ei tiedä mitä siltä odotetaan. Turhautuminen ilmenee haukkumisena ja turhana mölinänä. Minja on kuitenkin nopea oppimaan ja uuden tempun opettelussa ei mene pitkään. Sillä on miellyttämishalua ja keskittymiskykyä. Minja on aina valmiina lähdössä treeneihin ja keskittyy työntekoon sen vaatimalla vakavuudella. Se on nopealiikkeinen ja täpäkkä ja palkitsemisen kanssa saakin olla tarkkana, ettei vahvista väärää toimintoa. Minja palkkautuu niin ruoalla kuin lelulla, se on ahne ja sillä on aika hyvin saalisviettiä.
Minjan kanssa lenkkeillään paljon metsässä vapaana, maalla kun asumme. Se pysyy koko ajan lähettyvillä ja kuulolla. Sillä ei ole juurikaan riistaviettiä – ei siis aktiivisesti etsi riistan jälkiä, mutta esim. peuran tai rusakon nähdessään antaa niille kyllä äkkilähdön, mikäli en ehdi tarpeaksi ajoissa sitä kieltää. Jos kielto on oikea-aikainen, Minja lopettaa ajon heti alkuunsa. Jos riistan perään ehtiikin lähteä, ajaa sen vain lyhyen matkaa pois ja palaa heti luokse.
Minja on aina ollut perusterve koira, eikä sen kanssa ole tarvinnut käydä eläinlääkärillä sairastelujen vuoksi. Sillä ei ole allergioita eikä se ole herkkävatsainen, sen vatsa kestää hyvin erilaiset ruokakokeilut. Helppo koira siis kaikin puolin. Tekemistä se jonkun verran vaatii ja tämän tekemisen halun saa hyvin tyydytettyä metsälenkeillä ja treenihetkillä, koirakavereiden kanssa on myös aina mukava leikkiä."Tiedustelut pentueesta:
arja.tomminen@pp.inet.fi , puhelimitse iltaisin ja viikonloppuisin 050 5728948Ei kommentteja:

Lähetä kommentti