sunnuntai 30. elokuuta 2015

Lammaspaimennuspäivä Somerolla 17.5.2015 - keväisiä hetkiä muistellen...


Kesän aikana jäi mukavia tapahtumia päivittämättä tänne Nereaneidon kennelin sivuille. Tapahtumia tuli kuvineen kyllä päivitettyä Nereaneidon suljettuun Fb-ryhmään. Näin kun kesäiset elokuun päivät kääntyvät syksyiseksi syyskuuksi ehtii, sateen ropistessa ulkona, päivitellä mukavia hetkiä myös tänne. Päivittelen tunnelmia niin lammaspaimennuksesta, Haaveiden vierailuista, Tuulen-pentujen treffeiltä kuin satunnaisia muitakin kuulumisia.

Aloitetaanpa muistelukierros Somerolta. Siellä vietimme 17.5.2015 sunnuntaipäivää ihanan leppoisassa kevätsäässä. Pääosissa lampaat ja paimensukuiset, jotka pohtivat kovasti miten edellä mainittujen kanssa tulisi toimia.


Kotoisista omistani mukaan pääsivät Neera 6kk ensikertalaisena ja isoäitinsä Niehku moninkertalaisena.
Neera on laumamme nuorimmainen. Pennun alkuvaiheita varjosti isoäitinsä Neren vakava sairastuminen, sairauden eteneminen ja ikiuneen nukkuminen kevään aikana. Omat voimavarat eivät ihan kaikkeen riittäneet ja niinpä Neeran kaikkinainen kouluttaminen oli vasta juuri päässyt edes jotenkin käyntiin Somerolle suunnistaessamme. Tiesin, että Neeraa ihan varmasti tilanne jänskättää. Tuija-kouluttajamme oli nopeasti ajantasalla ja niimpä sainkin Neeran kanssa hyviä vinkkejä alusta alkaen miten kannattaa toimia lammasaitauksessa. Aitauksen takana Neera pari kertaa jänskätysmurahti lampaille. Neera kuitenkin kokosi itsensä hienosti, eikä alkupuhistelun jälkeen enää kuonosta kuulunut poikkeavaa. Ekalla kerralla pidin Neeran lähellä, se sai paljon tukea ja kehuja. Yhdessä liikuttelimme lampaita suuntaan ja toiseen. Välillä Neera jopa hiukan irtaantuikin ja palkkiona sateli runsain mitoin kehuja. Toisella kierroksella Neera olikin jo selvästi rohkaistunut ja lähti irtoamaan lampaille ihan itsekin. Kehuja sateli edelleen.  No yksi uuhi vähän otti pentusesta mittaa tuijotellen paikallaan, silloin Neera tarvitsi lisätukea. Kaiken kaikkiaan olin kuitenkin positiivisesti yllättynyt Neeran toiminnasta. Ja jatkoa on suunnitelmissa myöhemmin syksystä.
Neeran paimennuskuvista kiitos Toni Mäenpänen


Niehkun siirtyessä aitaukseen saatiinkin hieman tulisempaa toimintaa aikaiseksi. Niehkun kanssa jälleen keskityimme rauhoittumiseen, rauhalliseen ja maltilliseen lampaiden siirtelyyn - ja kehuja sateli ainoastaan,  kun toiminta pysyi kuosissa. 

 Välillä onnistui ihan hyvinkin. Niehkun kiihkeys syttyy äärimmäisen nopeasti, joten koulutusta todella maltin suhteen tarvitaan. Niehkun kuvauksesta kiitos Minna Rinne


Nereaneitolaisista oli mukana ensikertalaisena myös Roope, N. Lumottu Myrsky. Roopella oli ikää reilut 1.5vuotta. Roopesta on sukeutunut upea poika, mukava luonteinen ja suhteellisen rauhallinen kaveri. Harmillisesti vain toinen kulkunen päätti jäädä piileksimään. No paimennusta se ei toki haittaa.Roope katseli muiden tekemisiä ja lampaita aitauksen ulkopuolella - siellä niitä olisi. Ja mukavastihan Roope kiinnostui aitauksessa tekemisestä ja lampaista. Varsin rauhallisesti malttoi lauman takana tassutella - hyvähyvä!
 Ihan varmasti väsynyt nuorimies päivän päätteeksi.Mukaan tuli myös sijoitustyttöni Riina, N. Kevättaika. Riina myös ensimmäistä kertaa lampaisiin tutustumassa.

 Riina esitti hyviä pätkiä ja kiinnostusta lampaisiin. Toki välillä piti maistella ja haistella papanoita - ihan niinkuin muutkin tekivät. Riina työskenteli maltillisesti. Toisella kierroksella löytyi jo vähän enemmän vauhtia ja kiinnostus lisääntyi selvästi.
Ja kun lampaat tuli paimenneltua, oli aika pistää leikiksi. Kaverukset, sukulaiset löysivät toisensa. Riina & Varma-tätinsä.


 Riina & Varma - siskontytär & täti - N. Kevättaika & N. TaikausvaIhana keväinen päivä. Koiruuksilla oli mukavaa ja niin itselläkin. Kotiinpaluumatkalla kuuluikin tasainen unituhina auton takaosasta - väsyneitä paimentajia!Niehku & Neera ovat parin viikon päästä jälleen Somerolla ja toisen kerran vielä lokakuulla. Mukavaa tekemistä tiedossa pimenevään syksyyn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti