sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Luonnetestipäivä 24.10.2015 - Tiida & Minja


Nereaneidon Taikatalvi, "Tiida"


 Nereaneidon Kevät-pentujen Tiida emä luonnetestattiin 24.10.2015. Tiida on entinen sijoitustyttöni, nyttemin jo oman perheensä omistukseen siirtynyt. Sijoitustyttöjeni osalta pyrin siihen, että jossain vaiheessa luonnetestissä käydään. Lapinkoira kypsyy henkisesti hitaasti, joten mielellään testaus tehdään vasta kun ikää on kertynyt yli kolme vuotta.
Tiida on nyt 4v9kk ikäinen yhden pentueen emä, joka asuu lapsiperheessä Espoossa yhdessä oman Adja-emänsä kanssa. Tiidan kanssa on perustottelevaisuus koulutettuna ja agilityharkoissa juoksee vauhdikkaasti. Tiida on perushelppo koira kaikessa arjen hyörinässä. Vastaantulijoita ei tosin "pussaile", mutta on ystävällinen ja kuitenkin avoin. Metsälenkeillä pysyy vapaana ollessa hyvin lähettyvillä.


Testaustilanne alkoi siten, että piti vaihtaa panta ja lukea mikrosiru. Tiida ei pidä siitä, että kaksi aiemmin tuntematonta ihmistä syöksyy ylhäältäpäin "kimppuun", joten painetta tuli tässä vaiheessa.
Tuomaria Tiida kuitenkin tervehti häntääkin heilutellen. Keppileikkiä vähän kokeili, mutta aika nopeasti luopui leikistä. Sitten kyseltiinkin omalta ihmiseltä jutun juonta.


Sirkushuvit jatkuivat..


 Kelkalla Tiida totesi, että nyt on kyllä kamala juttu ja singahti emäntänsä taakse, mutta tuli sieltä varsin nopeasti otusta tutkimaan yksin ja yhdessä ihmisen kanssa.


 Puskissa rapisee - kiinnostuneena Tiida kuulostelee seuraavaa temppua. .


 Hyökkäys, tästä Tiida selvisi sitten puolestaan alkuun varsin hyvin, eikä paennut suin päin selän taakse turvaan. No ei kyllä olisi kovasti puolustanutkaan ja muisti sitten uhkailijan jatkossa...


 Maasta nenän eteen lennähtänyt haalari pelästytti ja se muistettiin ikävänä vielä takaisin palatessakin. Heti perään rämisi tynnyri kintereille - se ei ollut ihan niin paha juttu. Tiida tuli tutkimaan räminätynnyrin, mutta painetta oli jo kertynyt selkeästi.
Seinässä testattuna Tiida jopa lähti vastaan ja haukahtikin muutaman kerran, mutta palasi sitten lähtösijoilleen. Laukaisutilanteesta arvio laukaisukokematon.


Tässä videoklipillä tuomarin arviointi testin kulusta sanalliseti ja alla sitten osa-aluepisteet. Kokaispisteet 97p ja laukaisukokematon. Tiidan näköinen tulos kyllä. Siskonsa Nereaneidon Taikausva on luonnetestattu kokonaispistein 172p ja laukaisukokematon. Tiidan emä Eidalun Onnenkantama on puolestaan testattu pistein 123p ja laukaisukokematon


Tiidan pisteet osa-aluiettain:
Toimintakyky +1B - kohtuullinen (+15) 
Terävyys +1A - pieni ilman jäljellejäävää hyökkäyshalua (+1) 
Puolustushalu +3 - kohtuullinen hillitty (+3) 
Taisteluhalu -2 - riittämätön (-10) 
Hermorakenne +1B - hermostunein pyrkimyksin (+35) 
Temperamentti +1 - erittäin vilkas (+15) Kovuus +1 hieman pehmeä (+8) 
Luoksepäästävyys +2A - luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen (+30)
Laukaisukokematon ++
Yhteensä pisteet 97p ja tulos hyväksytty

Tuomareina Tarja Matsuoi & Lea Haanpää

BH, TK1 Puurattaren Elotuuli, "Minja"Minja on myös entinen sijoitustyttöni, Nereaneidon Tuulen-pentujen emä. Minjan aikanaan arvioin vanhempiensa perusteella potentiaaliksi harrastuskoiraksi. Minja onkin osoittautunut nykyisen omistajansa käsissä ja hyvässä otteessa oikein hienosti toimivaksi lapinkoiraksi, myös toko-puolella. Saldona on jo kertynyt TK1 tunnus ja avoimestakin luokasta on SM-kisoista 1-tulos. Lisäksi Minja suoriutui vähän aikaa sitten BH-kokeesta hyväksytysti.


Minja on iloinen, kaikille ystävällinen ja tervehtii reipaasti pusujen kera. Niin myös luonnetesti tuomarin. Keppileikkiin Minja lähti vauhdikkasti, taistelikin kepistään ja näytti hyvää lihastyöskentelyä puruotteen kera.
Kelkka on myös Minjalle hurrrja juttu - sitä lennettiin taakse karkuun, tultiin takaisin kaikki selkäkarvat pystyyn pörhistyneenä.


... ja tutkittiin se hurrrja otus kuitenkin. Nopeasti Minja tästä tointui ja tsuumailikin kiinnostuneena lähistön tapahtumia...Sitten pitikin taas nostella niskavillat pystyyn, kun joku epämääräinen hiippaili puskissa..


... kehtasi tulla uhkailemaankin pientä koiraa omistajan kera. Puolustushalua on, mutta se on pieni.
Maasta lentänyt haalari pelästytti, mutta se ei ollut mitenkään kovin kamala. Takaisin tullessa Minja toki sen muisti, mutta käväisi tyynesti sen nuuskaisemassa ja heilautti häntäänsäkin. Räminätynnyri kolisi perään, no ei mitään kovin kummallista siinäkään Minjan mielestä ollut ja reippasti tuli sen tutkailemaan.
Seinätestauksessa Minja nousi napakasti pystyyn, asteli eteenpäin ja haukkuin, mutta sitten palasi paikalleen ja luovutti. Laukaukset eivät Minjaa hetkauttaneet. Lopputuloksena 159p +++.


Kovasti oli testi Minjan näköinen. Oikein hyvä!. Minjan veli P. Elotanka on testattu pistein 135p/ laukaisuvarma. Minja isä Kurkipirtin Tanka pistein 127p/ laukaisuvarma. Nyt sitten odotellaan miten Minjan tytöt kasvavat.


Minjan luonnetesti tulosten sanallinen arviointi alla olevassa videoklipissä ja alla myös osa-aluepisteet.


Minjan osa-aluepisteet:
Toimintakyky +1a kohtuullinen
Terävyys +3 kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +3 kohtuullinen, hillitty

Taisteluhalu +2b kohtuullisen pieni
Hermorakenne +1a hieman rauhaton
Temperamentti +2 kohtuullisen vilkas
Kovuus +1 hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus +++ laukausvarma Yhteispisteet 159p


Tuomareina Tarja Matsuoi & Lea Haanpää

Kiitos Tiidan & Minjan emännille testiin tuomisesta :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti