perjantai 20. marraskuuta 2015

Taika & Rölli - odotamme pentuja Nereaneitolaan!


Päivitetty 20.11.2015 

Taika x Rölli pentuja Joulun aikaan Nereaneitolaan.Saimme mukavia uutisia tiineysultran tiimoilta tänään. Kävimme Laura eläinlääkärin luona eläinlääkäriasema Helmessä Tervakoskella ja siellä ne Nereaneidon uudet Tarinat ovat kasvamassa Taikan uumenissa.
Taikan & Röllin jälkeläisiä odotetaan syntyväksi jouluviikolla - Tarinoita kerrottavaksi :)

Ohessa esittelyt tulevista vanhemmista.

Kullan keltaiselta hohtavan metsän siimeksessä lokakuulla saivat toisensa Taika & Rölli."Taika" Seitavuoren Tuhkimotarina


 Taika on nyt 2v9kk ikäinen paimensukuinen tyttö. Taika on hyvin ystävällinen ja avoin luonteeltaan. Asuu lapsiperheessä kaiken arjen hyörinnän keskellä. Lenkkeilee, leikittää ja paimentaa lapsia pihalla. Olen kahtena vuonna ollut nyt myös Taikan kanssa PLS Katsemuksessa. Siellä ihmis- ja koiravilinän keskellä Taika on tyynen rauhallinen ja esiintyy kehässä kauniisti. Taikan isä on oma kotoinen Nalleni, Eidalun Oskari ja emä on Seitavuoren Fringilla. Taika on sijoitustyttöni ja asuu haltijaperheessä täällä Hämeenlinnan lähellä Turengissa.

Taika on terveystarkistettu: lonkat B/B (indeksi 112%), kyynärät 0-0, polvet 0-0, silmät terveet (26.4.15). Taika on vanhempiensa tulosten perusteella Pompe terve sekä prcd-PRA terve ja myös DM- terve.

Katselmusarviot:

26.4.2015 Helsinki
AVO 1 nartut. Tuomarina Janika Wiksten
"Valitettavasti massavassa kunnossa esitetty kaunis narttu. Hyvä nartun pää. Hyvä ylälinja. Ok kulmaukset edestä ja takaa. Kantaa massansa liikkeessä. Takaliikkeet ahtaat. Erittäin mukava luonne. Purenta ok.". 

 26.4.2014 Muurame
 "Nätti, kompakti kokonaisuus. Avoin, helppo käsitellä. Hyvät kulmaukset takana ja edessä. Mukavan 
muheva pää. Purenta ok. Esitetään hyvin." / JUN nartut, Anu Ylimaa


PLS Katselmus 2014
kuva Minna Rinne
kuva Taikan oma perhe


 Komea paimensukuinen poika Taikan sulhasena - Rölli

kuva Röllin omistaja

Paimensukuisten lapinkoirien Katselmus oli tänä vuonna erityisen mielenkiintoinen paitsi omien kasvattien kehäesiintymisten suhteen niin myös Taikan tulevan sulhasen kohtalon suhteen.
Ennen Katselmusta olin jo keskustellut Taikan kasvattajan kanssa sulhasasioista. Taika sai myöntävän vastauksen kosintaan. Kosinnan kohde ei vaan vielä siinä vaiheessa ollut virallisesti paimensukuinen lapinkoira. Katselmuksen yhteydessä PLS kevätkokouksessa sitten sinetöitiin kahden rotuunotetun lapinkoiran hyväksyminen myös paimensukuisiksi. Heistä toinen on Taikan sulhanen Rölli.

Yhdistelmä Taika x Rölli on erityisen mieluinen, koska Röllin myötä saadaan paimensukuisiin kipeästi kaivattua uutta geenipohjaa. Yhdistelmä on mielenkiintoinen värillisestikin, koska molemmat ovat hyvin mustia ja niukkamerkkisiä.

Rölli vietti lauantain Katselmuspäivän Helsingissä melkoisessa huiskeessa, kun ympärillä oli lukuisa joukko paimensukuisia ihmisineen. Poika otti tilanteen hyvin tasaisen rauhallisesti. Seuran kevätkokouksessa hän makoili jalkojeni vieressä - ainoastaan kahvileipäni herätti huomattavan kiinnostuksen. Muuten Rölli uinaili rauhassa aivan uudenlaisessa ympäristössä ja tilanteessa.

PLS Katselmuksessa 25.4.15

RÖLLI, ER41271/14

On nyt 2v11kk ikäinen perusterve uros. Rölli asustaa lapsiperheen koirana, ison lauman jäsenenä. Röllin terveystuloksissa lonkat A/A (indeksi 113%), polvet terveet. Kyynärät ovat 1-0. Silmät terveet. Pompe terve. PRA- B eli kantaja. Rölli on rotuunotettu lapinkoira 2014 ja nyt hyväksytty myös paimensukuiseksi lapinkoiraksi. Rölli on testattu DM terveeksi. Rölli on ollut koko ikänsä terve.

Taika x Rölli yhdistelmästä terveyden puolesta:

Taika on Pompe terve ja PRA-A eli terve, joten soveltuvat tältä osin toisilleen. Taikan suvussa on runsaasti kuvattu terveitä kyynäriä, joten Röllin kyynärtulos 1-0 on hyväksyttävissä tässä yhdistelmässä. Rölli tuo kuitenkin mukaan sitä kipeästi kaivattua uutta geenipohjaa - jostain on vain tingittävä.
Tulevan pentueen suurimmat sairausrasitteet jäävät 5. sukupolveen / kauemmaksi. Merkityksellisinä pidetään yhdistelmän 4- sukupolven sisällä olevia sairauksia. Taikan puolelta tulee yhdistelmään kauempaa epilepsiarasitetta. Taikan sukutaulussa on yhdellä koiralla addison jälkeläinen, cushingin tautia sairastava jälkeläinen - mutta nämä jäävät siis tulevassa yhdistelmässä jo 5. sukupolveen. Lisäksi on yksi kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastava jälkeläinen, kivesvikoja ja pari koiraa, jolla hammaspuutoksia. Yhdellä koiralla on patellaluksaatio jälkeläinen. Taikan 4-sukupolven sisällä ei näiden suhteen ole yhtään itse sairasta koiraa.
Yhdistelmän sukutaulu: Taika x Rölli

Tästä yhdistelmästä tulen sijoittamaan sekä narttupennun että urospennun.

arja.tomminen (at) gmail.com tai puhelimitse 050 5728948
Lisätietoja Röllin tauostoista:

RÖLLI ER41272/14

uros, musta, syntynyt 1.1.2013 


Röllin sukutaulu:
Rölli ER47262/14 
page4image6336
Ceepu, työkoira. 
page4image7688
page4image8144
työkoirakantaa Syväjärven paliskunnasta
page4image9464
page4image10056 page4image10376 page4image11120 page4image11440
työkoirakantaa Syväjärven paliskunnasta
page4image13232
Nippe, työkoira
page4image15176 page4image15496
page4image15952
Kautokeinolaista työkoirakantaa
page4image17128
page4image17720 page4image18040 page4image18520 page4image18840
Kautokeinolaista työkoirakantaa
page4image19880
page4image20768 page4image21088

Luonne: 
Rölli on ollut lupaava ollessaan kasvattajallaan opetuksessa porojen paimennukseen. Se on rauhallinen, rohkea ja itsevarma ja havainnoi ympäristöään aktiivisesti. Uusiin asioihin se suhtautuu lähinnä hämmästellen, eikä ole pelokas. Rölli on muita koiria kohtaan sosiaalinen, ei rähjää vieraille koirille tai uroksille. Se on avoin ja ystävällinen ihmisiä kohtaan ja on helppo
kuva Röllin omistaja


Taika Ahveniston harjulla lokakuu 2015


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti