sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Pentuja toiveissa heinäkuun alkupuolella
Aida & Halti saivat toisensa

 "Aida", Nereaneidon Lumottu Sointu & "Halti", Seitavuoren Garrulus

Yhdistelmä on lappalaiskoirat ry jalostustoimikunnan hyväksymä 3/ 2016

Nereaneidon Lumottu Sointu

Aida on  2.5 vuotias paimensukuinen tyttö, joka asuu Valkeakoskella haltijaperheensä huomassa. Aida on vilkas, ystävällinen, avoin lapsiperheen koira. Aidan emä on Eidalun Lumous, oman jo edesmenneen Nereni tyttärentytär. Aidan isä on Nutukas Voitokas Valtti.

Aida
kuva oma perhe

Aida on terveystarkastettu: lonkat A/A, (indeksi 116%),  kyynärät 0-0, polvet 0-0, silmät terveet. Geenitestien perusteella Pompe, PRA ja DM terve.

Katselmuksessa Aida on käynyt keväällä 2014 & 2015. Virallisessa näyttelyssä ei ole käyty. Luonnetestaus on aikanaan myös vuorossa, kunhan hiukan tulee vielä ikää lisää.

PLS Katselmus 26.4.2014 Muurame
"Hyväntyyppinen pentu. Kaunis pää ja ilme. Purenta OK. Hyvä eturinta. Eturaajoissa vielä hieman löysyyttä. Hyvin kulmautunut, aavistuksen korkea kinner. Liikkuu edestä hieman löysästi, takaa hyvin. Miellyttävä luonne."/ Sanna Kalliosaari

PLS Katselmus 2015 Helsinki:
NUO nartut 
"Puolitoistavuotias narttu, jolla hyvä pää ja ilme. Hyvä kallo, hyvä kuono. Hyvät korvat. Hyvät kulmaukset edessä, takana. Hyvä selkä, hyvä häntä. Eturaajat hieman ulos kiertyneet. Liikkuu edestä hieman ahtaasti, sivusta ja takaa hyvin. Mukava luonne." arvostelu Outi Pikkarainen


Aidan oman perheen kuvaus:
" Aida elelee nelihenkisessä perheessä toisen paimensukuisen, 4 vuotiaan kastroidun uroksen Nukan kaverina. Aida on luonteeltaan erittäin avoin, ystävällinen, vilkas ja utelias. Se on hyvin tunteellinen, näkyvä persoona joka haluaa olla kaikessa mukana. Aida on peruskoulutettu ja sen kanssa on treenailtu jonkin verran agilityä sekä rallytokoa. Aida on käynyt myös tutustumassa lammaspaimennuksen saloihin ja syttyi heti hommasta. Aida on hyvin nöyrä, ohjaajapehmeä ja kiltti koira. Aida rakastaa kaikkia ja kaikkea. Se ei ole yhden ihmisen koira, vaan suhtautuu varauksetta ja rakkaudella kaikkiin, niin omiin perheenjäseniin kuin vieraisiinkin. Sen katseessa on aina iloa ja se rakastaa ehdoitta, suurella sydämellä. Oman perheen lapset ovat jo isoja, mutta tuttavaperheiden lapsiin on otettu tuntumaa ja nautittu runsaista hellyydenosoituksista. Aida seurailee mielellään vauvojen touhuja ja makoilee heidän seurana vieressä lattialla. Aida vaatii paljon hellyyttä ja rakastaa olla sylissä tai kainalossa hellittävänä. Sillä on myös laaja äänirekisteri. Se naukuu, kurluttaa, vingahtelee ja juttelee monin eri tavoin Nimensä veroinen, lumottu sointu. Kotona se ei hauku koskaan, ehkä joskus portilla innoissaan saattaa muutaman kerran haukahtaa, kun joku perheejäsenistä saapuu kotiin. Aida on hyvin kekseliäs. Erilaiset aktivointipelit selvitetään alta aikayksikön ja mitkään ovet eivät neitoa pitele jos ne eivät ole lukossa. Lenkillä Aida osaa kulkea nätisti ja vastaantulijat kohdataan kauniisti sekä haukkumatta. Aida saa juosta paljon vapaana metsälenkeillä Nukan kanssa. Se pysyy hyvin kuulolla ja pitäen emäntää/isäntää silmällä. Riistaviettiä sillä ei ole ja käskystä jättää rauhaan pihamaalle eksyneet jäniksenpoikasetkin. Metsälenkeillä meno on aina vauhdikasta, kun Nukan kanssa juostaan tuhatta ja sataa pitkin mättäitä. Aida on nopea, ketterä ja pesee yleensä juoksukisassa kaikki kaverit. Perheessämme myös retkeillään paljon ja koirat ovat aina näillä reissuilla mukana. Maastossa paljon liikkuvina arvostamme suuresti Aidan loistavaa karvanlaatua sekä pituutta, joka ei takkuunnu eikä kerää havuja, risuja ja hiekkaa mukaansa"

Sulhasmies Seitavuoren Garrulus

Halti on 7-vuotias riistaparkki paimensukuinen herra Mynämäeltä. Halti asuu lapsiperheessä ja koirakaverina on toinen uroskoira. Halti on ystävällinen, nöyrä ja tottelevainen. Pysyy pihassa ja metsälenkeillä kulkee vapaana. Halti osallistuu perheen kera mielellään kaikkeen puuhailuun.
Tutustuin Haltiin talvella viikon verran, kun hän oli meillä vierailulla. Aivan hurmaava herra, joka asettui oitis rauhallisesti taloksi ennalta vieraaseen laumaan. Halti porhalsi pihassa hyvin vauhdikkaasti ja liikkeet olivat kauniin vaivattomat - suorastaan kiitävät. Aidan takaa kulki maaseudun rauhassa elävälle pojalle paljon harvemmin eteen tulevia juttuja - ne eivät poikaa mitenkään hetkauttaneet. Myöskään aidan takana kulkevia koiria ei Halti haukkunut.
Halti on terveystarkastettu: lonkat A/A (indeksi 116%), polvet 0/0, silmät tarkastettu toistamiseen terveiksi juuri tammikuussa. Geenitestien osalta prcd-PRA, Pompe ja DM terve.
Haltilla on yksi pentue v 2014.


Halti
kuva oma perheHaltin perheen kuvaus pojasta:

"Halti on erittäin kiltti, nöyrä ja tottelevainen. Pysyy pihassa ja pystyy metsälenkeillä pitämään vapaana. Ei hauku ohikulkijoita, eikä muita koiria pihalla ollessaan. Tulee hyvin toimeen perheemme toisen uroksen kanssa. Rakastaa ihmisiä ja osallistuu mielellään kaikkeen puuhasteluun. Tykkää leikkiä piilosta poikamme kanssa ja rakastaa juosta ”täysillä” vapaana. On kova pyydystämään hiiriä ja linnunpoikia. (joskus saattaa lisätä tällaisen myös omaan ruokalistaan J )

Rakastaa myös ruokaa ja ilmoittaa jos ei saa sitä ajallaan. On erittäin energinen , eli kuluttaa kyllä sen minkä syö, eli ei ole paino-ongelmia.
Haltilla on hyvä karva ja ihanan värinen turkki, joka muuttuu kesällä todella vaaleaksi."


Aida & Halti yhdistelmän sukutaulu

Sukusiitosprosentti 8- sukupolven mukaan on 2,28% ja sukukatokerroin 0.49
Yhdistelmä on saanut Lappalaiskoirat ry jalostustoimikunnan hyväksynnän 3/ 2016
Tiedustelut pentueesta: arja.tomminen (at) gmail.com
tai puhelimitse iltaisin ja viikonloppuisin 050-5728948


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti