maanantai 13. kesäkuuta 2016

Somerolla 12.6.2016 lammaspaimennuksessaJälleen pääsimme nauttimaan aurinkoisesta paimennuspäivästä Somerolla. Sunnuntai aamupäivän ryhmästä löytyikin sitten omia kotoisia ja innokkaita kasvatteja lampaita paimentamaan. Päädyin ottamaan paimennuspäivään mukaan Niehkun ja Nallen tällä kertaa. Nallen sen vuoksi, että myös Nasta Nalletytär oli tulossa mukaan. Toki myös sen vuoksi, että Nalle viime syksynä selvästi nautti hommasta ja esitti ihan kelpo toimintaakin. Ajattelin, että on mukava nähdä mitä meidän seniori tällä kerralla lampaista tuumii.Nalle toimi kuten edelliselläkin kerralla. Rauhallisesti, lampaita kunnioittaen, mutta koko ajan silmällä pitäen. Nyt ensimmäisellä kierroksella aloitettiin liinassa, mutta nopeasti sen sai poistaa. Nalle päätti myös esittää paimennushakkuaan lampaille, varsinkin ensimmäisellä kierroksella.
Nalle on kuuliainen. Vaikka Nalle välillä tuli takana aika lähellekin lampaita ja vielä haukkuikin, eivät lampaat siitä huolimatta lähteneet pakoon. Jotenkin Nallen rauhallinen toiminta loi lampaille luottamuksen ja turvallisuuden tunteen. Joten hyvässä mielentilassa liikutimme lampaita edestakaisin - rauhallisen leppoisasti. Nalle piti myös meikäläisen ohjeistuksia silmällä - paimensauvaa ei herralle tarvinnut heilutella, vaan käsimerkki riitti jarrutukseen ja stoppaamaan. Olipa ihanaa!

Kuvat Minttu Ruohomäki sekä Nallen paimennuksen että Niehkun paimennuksen osalta - kiitos.
Niehku lähti ekalle kierrokselle jälleen kiihkeästi. Joten paimensauvaa heristeltiin ja muistuteltiin miten lampaita kuljetetaan rauhassa. Tuumipa Niehku sitten välillä, että pidä lampaasi ja mutusteli pari papanaa. Tuli kuitenkin kutsusta takaisin hommiin :) - esitti rauhallisiakin pätkiä ja korvat löytyivät kuulolle.
Toinen kierros sujuikin sitten varsin maltillisesti. "Nöyryytettynä paimensauvalla ja liinalla" - kuten Tuija kouluttajamme totesi. Mutta Niehku totteli, pysähtyi, odotti ja lähti liikkeelle luvan saatuaan. Hyvä Niehku! Lampaatkin etenivät rauhallisesti, ekä pakoryntäyksiä nähty. Juuri niin Niehkumaista: ensi pitää saada ylimääräiset höyryt ja kierrokset päästeltyä, sitten toimitaan hienosti. Ihan näin toimii homma muidenkin harrastusten parissa.


Nasta - Nereaneidon Tuulen KuiskausNastan toimintaa lampailla näin nyt ensimmäisen kerran. Viime viikolla Nasta oli ollut Eurajoella koulutuksessa ja kertaalleen viime syksynä. Joten nyt kolmannen kerran sitten asioita lähdettiin muistuttelemaan mieleen. Nasta on Nalle-isänsä tavoin hyvin rauhallinen. Tottelevainen, kuuliainen. Kiinnostunut lampaista hienosti. Ensimmäisellä kierroksella liina toi tukea ja turvaa. Toinen kierros alkoi ilman liinaa ja Nasta menikin alukuun hienosti. Sitten syystä tai toisesta alkoi jänskättämään ja täytyi hiukan esittää muita juttuja väliin - häntä kuitenkin iloisesti heiluen eli ei mitenkään isommin kuitenkaan paineistunut tilanteessa.
Liina otettiin uudelleen tueksi ja sitten taas juttu alkoi toimia ja jäi hyvä fiilis ajatuksiin muhimaan.

Siida, Nereaneidon Helisevä Helmi

Siida oli nyt mukana toista kertaa. Jo kevään ensimmäisellä paimennuskerralla totesimme tytöllä olevan kiinnostusta oikein mukavasti työskentelyyn. Niin nytkin. Siida on myös kiltin rauhallinen lampaiden kanssa. Varsin mukavasti jäi odottamaan ja tuli sitten kutsuttaessa taas hommiin. Muutama nopea pyrähdys toki nuorella koiralla nähtiin, mutta kokonaisuus oli oikein kiva. Paimennustaippariin menoa ovat pohtineet :)
Roope, Nereaneidon Lumottu Myrsky
Roopella olikin tänään eniten virtaa ja vauhtia lampailla. Sitten, kun kiellettiin, niin herra keksi muuta herkullisempaa tekemistä - selvästi oli sitä mieltä, että ei sitten. Roope tuli kuitenkin takaisin, kun ei periksi annettu ja rauhallisiakin pätkiä nähtiin. Lampaat kulkivat rauhassakin.
Tunnelmia lammaslaitumen tuolta puolen.


Nastan matkassa oli toki oma Minja-mamma.


"Kerran rakastuneita, aina ystäviä" - Nalle & Minja -
Pari tapasi pitkästä aikaa toisensa. Oli hellyttävää miten Minja oli reagoinut kuultuaan Nallen paimennushaukun aitauksessa. Oitis tyttö oli noussut ruohikossa istumaan ja katseli menoa aitauksessa. Muuten Minja makoili ihan rauhassa toisten suorituksista piittaamatta.


"Tanssi mun kanssa, tanssi tiukemmin. Tanssin sun kanssa, vielä seuraavan.."Minjan lisäksi Nalle löysi maukasta tuoretta heinää mutusteltavaksi.


Niehku odotteli vuoroaan malttamattomana ja löysi paljon kommentoitavaa.


Meikä löysi ihanan huumaavalta tuoksuvan apilaniityn ja olihan siellä heiniäkin joukossa.Palataan taas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti